Vanaf 2013 is het wettekstdeel [artikel 16 lid 1] ‘binnen veertien dagen’ in de Wwft gewijzigd in ‘onverwijld’.
Onverwijld is een open norm, met andere woorden, voor interpretatie vatbaar. Voorop staat dat de transactie zonder onnodige vertraging gemeld moet worden. In de leidraad die de ministeries van Financiën en Justitie & Veiligheid in 2020 over de Wwft opstelden, staat: ‘Met “onverwijld” wordt “zo snel mogelijk” bedoeld. Dit betekent zo snel als mogelijk is bij een voldoende zorgvuldige afweging of een transactie als ongebruikelijk moet worden beschouwd.’
Ook kan een transactie die in eerste instantie als gebruikelijk is beoordeeld, later, als er meer informatie is, alsnog ongebruikelijk worden.
Stel een bank ontvangt een transactie, waar niks mee aan de hand lijkt. Een paar maanden later verricht de klant meer transacties waarbij nu wel het vermoeden van witwassen ontstaat. In dat licht wordt de eerste transactie herbeoordeeld en kan daardoor dus op dat latere moment alsnog als ongebruikelijk worden aangemerkt. Vanaf dat moment geldt dat ook die eerste transactie onverwijld gemeld moet worden.
Onverwijld slaat bij een subjectieve indicator dus niet op de transactiedatum, maar geldt vanaf het moment dat het ongebruikelijke karakter bekend is geworden. En dat kan dus best maanden na de transactiedatum zijn. Ook komt het voor dat een melder, nadat ze van de FIU-Nederland een terugmelding over een verdachte transactie hebben ontvangen, opnieuw klantonderzoek doen en alsnog oudere transacties melden.
Bron: FIU
FAQ
Fintool
Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668